Herbata

Jedna roślina wiele herbat. Jak to możliwe? Zastanawialiście się kiedyś czym różni się od siebie herbata czarna od herbaty białej lub czerwonej? Skąd wynikają te różnie, odmienne właściwości czy chociażby kolor listków i otrzymywanego naparu?
 
Camellia Thea - zwana Herbatą chińską, to roślina herbaciana z której pozyskuje się liście herbaty. W za...

Jedna roślina wiele herbat. Jak to możliwe? Zastanawialiście się kiedyś czym różni się od siebie herbata czarna od herbaty białej lub czerwonej? Skąd wynikają te różnie, odmienne właściwości czy chociażby kolor listków i otrzymywanego naparu?
 
Camellia Thea - zwana Herbatą chińską, to roślina herbaciana z której pozyskuje się liście herbaty. W zależności od terminu i sposobu ich zbioru oraz dalszego traktowania można uzyskać tak odmienne właściwości.
 
Herbata czarna - po zbiorze w pełni rozwiniętych zielonych listków poddaje się je kolejno: więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszeniu. Pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich oraz afrykańskich. Za najbardziej aromatyczną uważa się tą, która pochodzi z okręgu w północnych Indiach - Darjeeling. Czarna herbata charakteryzuje się zabarwieniem od żywo czerwonego do intensywnie czarnego. Zawiera spore ilości teiny, związku o silnym stymulującym działaniu, minerały, przeciwutleniacze chroniące przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami, natomiast flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi.
 
Herbata zielona - w zasadzie różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście, pozostawione do przeschnięcia, poddaje się obróbce cieplnej, co powstrzymuje proces fermentacji. Kolor naparu ma barwę od cytrynowożółtej do słomkowej. Dzięki licznym związkom prozdrowotnym jest bardzo ceniona. Napar otrzymywany z zielonej herbaty zawiera witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze. Wykazuje działanie oczyszczające na skórę oraz cały organizm, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca, działa bakteriobójczo. W krajach azjatyckich jest nazywana "kluczem do długowieczności".
 
Herbata czerwona - inaczej zwana pu-erh, przechodzi dodatkowy proces fermentacji oraz leżakowania ("dojrzewanie" może trwać nawet 50 lat). Jest bardzo charakterystyczna, ze względu na silny zapach i "ziemisty" smak. Znanych jest wiele dobroczynnych cech herbaty czerwonej i między innymi dlatego w czasach dynastii Tang, w Chinach, jej picie było przywilejem cesarza. Badania naukowe potwierdzają jej wyjątkową skuteczność w walce z tłuszczem, przez co jest nazywana naturalnym fat killerem (spalaczem tłuszczu). Zawiera sporo związków mineralnych oraz mikroelementów, teinę, mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne oraz białka.
 
Herbata biała - zaliczana do najdroższych herbat świata. Jej listki pokryte są srebrno-białymi delikatnymi włoskami, od których wywodzi się określenie "biała". Zbiór tej herbaty rozpoczyna się wiosną, kiedy młode pąki nie zdążą się jeszcze rozwinąć. W efekcie uzyskuje się bardzo delikatne i subtelne napary. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i następnie suszenia. Uważa się, że systematyczne picie białej herbaty, dzięki zawartym w niej bio-związkom, skutecznie powstrzymuje rakowe zwyrodnienia komórek.

Więcej

Herbata  Istnieje 3 produktów.

Podkategoria

  • Czarna

    Herbata czarna - po zbiorze w pełni rozwiniętych zielonych listków poddaje się je kolejno: więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszeniu. Pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich oraz afrykańskich. Za najbardziej aromatyczną uważa się tą, która pochodzi z okręgu w północnych Indiach - Darjeeling. Czarna herbata charakteryzuje się zabarwieniem od żywo czerwonego do intensywnie czarnego. Zawiera spore ilości teiny, związku o silnym stymulującym działaniu, minerały, przeciwutleniacze chroniące przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami, natomiast flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi.

  • Zielona

    Herbata zielona - w zasadzie różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście, pozostawione do przeschnięcia, poddaje się obróbce cieplnej, co powstrzymuje proces fermentacji. Kolor naparu ma barwę od cytrynowożółtej do słomkowej. Dzięki licznym związkom prozdrowotnym jest bardzo ceniona. Napar otrzymywany z zielonej herbaty zawiera witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze. Wykazuje działanie oczyszczające na skórę oraz cały organizm, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca, działa bakteriobójczo. W krajach azjatyckich jest nazywana "kluczem do długowieczności".

  • Czerwona Pu-erh

    Herbata czerwona - inaczej zwana pu-erh, przechodzi dodatkowy proces fermentacji oraz leżakowania ("dojrzewanie" może trwać nawet 50 lat). Jest bardzo charakterystyczna, ze względu na silny zapach i "ziemisty" smak. Znanych jest wiele dobroczynnych cech herbaty czerwonej i między innymi dlatego w czasach dynastii Tang, w Chinach, jej picie było przywilejem cesarza. Badania naukowe potwierdzają jej wyjątkową skuteczność w walce z tłuszczem, przez co jest nazywana naturalnym fat killerem (spalaczem tłuszczu). Zawiera sporo związków mineralnych oraz mikroelementów, teinę, mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne oraz białka.

  • Biała

    Herbata biała - zaliczana do najdroższych herbat świata. Jej listki pokryte są srebrno-białymi delikatnymi włoskami, od których wywodzi się określenie "biała". Zbiór tej herbaty rozpoczyna się wiosną, kiedy młode pąki nie zdążą się jeszcze rozwinąć. W efekcie uzyskuje się bardzo delikatne i subtelne napary. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i następnie suszenia. Uważa się, że systematyczne picie białej herbaty, dzięki zawartym w niej bio-związkom, skutecznie powstrzymuje rakowe zwyrodnienia komórek.

  • Ziołowo - owocowa

    Herbatki ziołowo-owocowe to idealne połączenia smakowe jak również mix związków prozdrowotnych. Gustownie opakowane idealnie nadają się na prezent, w szczególności na niezobowiązujący gest.

Wyświetlono 1 - 3 z 3 produktów
Wyświetlono 1 - 3 z 3 produktów